Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

μόνο για 5 πράγματα μετανοιώνει κανείς

Το να έχει δουλέψει κανείς πάρα πολύ, το να καθοδηγείται από άλλους και το να μην επιτρέψει στον εαυτό του να είναι ευτυχισμένος. Αυτά είναι μερικά από τα πράγματα που οι άνθρωποι μετανιώνουν περισσότερο, σύμφωνα με το πρόσφατα δημοσιευμένο βιβλίο «Τα 5 πιο σημαντικά πράγματα που μετανιώνει κανείς πριν πεθάνει".

Στο επάγγελμα της ως νοσοκόμα, η Αυστραλή νοσοκόμα, Bronnie Ware, ήρθε σε επαφή με πολλούς ασθενείς στο τέλος της ζωής τους. Μέσα από τις συνομιλίες μαζί τους, παρατήρησε, μετά από μερικά χρόνια, ότι υπήρχε ένα κοινό θέμα, σε ό, τι οι άνθρωποι μετανοούσαν στο τέλος της ζωής τους.

Άρχισε να παίρνει σημειώσεις και στο βιβλίο της, "The top five regrets of the dying", περιγράφει τις σκέψεις που πολλοί άνθρωποι έχουν πριν από το θάνατό τους. 

Η κοινή αντίληψη είναι ότι πολλοί άνθρωποι δεν τολμούν να ζήσουν τη ζωή τους όπως θέλουν, αλλά έζησαν για τις προσδοκίες των άλλων κοντά τους. Δεύτερη σημαντικότερη θέση στον κατάλογο, και κυρίως όταν επρόκειτο για τους άνδρες, ήταν ότι θα προτιμούσαν να μην είχαν εργαστεί τόσο πολύ και τόσο σκληρά στη ζωή τους.
Το τρίτο. πιο συχνό πράγμα που πολλοί μετάνιωναν, ήταν ότι δεν είχαν το θάρρος να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Πολλοί άνθρωποι παραγκώνιζαν τα συναισθήματά τους για να τα πάνε καλά με άλλους ανθρώπους κοντά τους. Σαν αποτέλεσμα αρκούνταν σε μια μέτρια ύπαρξη και ποτέ δεν εξελίχθηκαν σε αυτό που θα μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί. Πολλοί ασθένησαν εξ αιτίας αυτής της πικρίας και της απογοήτευσης που κάτι τέτοιο σήμαινε. 
Ο αριθμός τέσσερα στον κατάλογο είναι για πολλούς το γεγονός ότι δεν διατήρησαν επαφή με τους φίλους τους. «Συχνά δεν συνειδητοποιούν κάποιοι πόσο σημαντικοί ήταν οι φίλοι τους παρά μόνο εβδομάδες πριν πεθάνουν και τότε ήταν μερικές φορές αδύνατο να βρεθούν οι φίλοι.
Πολλοί άνθρωποι ήταν τόσο απασχολημένοι με τη ζωή τους ώστε  άφησαν να χαθούν σημαντικές φιλίες που είχαν. 

Υπήρξαν πολλοί που εξέφρασαν βαθιά λύπη που δεν έδωσαν στις φιλίες το χρόνο και την απαιτούμενη προσπάθεια. Σε όλους λείπουν οι φίλοι τους όταν πεθαίνουν, γράφει η  Βronnie Ware.  

Τελευταίo στον κατάλογο, ίσως και λίγο αναπάντεχο, είναι το ότι δεν επέτρεψαν στον εαυτό τους να είναι ευτυχισμένοι.

«Πολλοί δεν συνειδητοποιούν μέχρι το τέλος της ζωής ότι η ευτυχία είναι μια επιλογή», γράφει η Ware.

Βλέποντας, για άλλη μια φορά, την ταινία Τhe age of Innocence του Scorsese, συνειδητοποιεί κανείς ότι τελικά πολύ λίγα πράγματα αξίζουν στη ζωή. Ας μην αφήσουμε τη ζωή να προσπεράσει χωρίς να τα ζήσουμε.

Πηγή: Τhe Guardian 

και για την αντιγραφή (οι υπογραμμίσεις δικές μου):

http://stovoreiostereomatiselva.blogspot.com/2012/02/5.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου