Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

το ανέκδοτο της ημέρας

αν και πλέον δεν ξέρω αν θα έπρεπε μ' αυτά να γελάω ή να εξοργίζομαι.

άρθρο της εφημερίδας "Τα Νέα" υπό τον γενικό (και παραπλανητικό, όπως αποδεικνύεται από την ανάγνωσή του) τίτλο "Μειώθηκε 4.000 ευρώ το ετήσιο κόστος διαβίωσης" για να συμπληρώσει ο υπέρτιτλος "ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ":

 Η αξιοποίηση της συνταγής του ΟΟΣΑ, σε ό,τι αφορά τον τομέα αποκλιμάκωσης των τιμών προϊόντων και υπηρεσιών, είχε ήδη ξεκινήσει από το υπουργείο Ανάπτυξης από τον περασμένο Φεβρουάριο. Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου είχε επαφές για την εφαρμογή μηχανισμού παρακολούθησης του τρόπου διαμόρφωσης των τιμών σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες μέσω μιας πλατφόρμας σάρωσης όλων των κλάδων (για παράδειγμα, των τροφίμων, των μεταφορών, των υπηρεσιών υγείας, της ενέργειας κ.λπ.), με καταγραφή και ανάλυση όλων εκείνων των νόμων και ρυθμίσεων που εμποδίζουν τον ανταγωνισμό ή έχουν άμεση επίπτωση στις τιμές.
Το μοντέλο αυτό έχει ήδη εφαρμοστεί με επιτυχία στην Αυστραλία στη δεκαετία του '90 οδηγώντας - σύμφωνα με τις σχετικές έρευνες - σε μείωση κατά περίπου 4.000 ευρώ του ετήσιου κόστους διαβίωσης για τη μέση οικογένεια.
Κυβέρνηση και τρόικα ελπίζουν ότι η εφαρμογή ενός ανάλογου μοντέλου στην Ελλάδα μπορεί να φέρει ανάλογα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, στη χώρα μας το κόστος του τομέα εφοδιαστικής αλυσίδας στο σύνολο των κλάδων της αγοράς αντιπροσωπεύει, κατά μέσο όρο, 10%-15% του συνολικού κόστους του τελικού προϊόντος και είναι προφανής η ισχυρή επίδραση που έχει το κόστος αυτό στις τελικές τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, στον τομέα αυτόν είναι αναγκαίος ο συντονισμός όλων των συναρμόδιων υπουργείων, ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση στις τελικές τιμές.
 
( http://www.tanea.gr/oikonomia/article/?aid=4732303)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου